top of page
  • Foto van schrijverSanne Witkamp

De Ontknoping

Stel je een groep mensen voor - groot of klein. Tussen al die mensen lopen onzichtbare draadjes. Sterke, zwakke, dunne, dikke, lange en korte. Mooie en lelijke. Gerafelde of juist gloedje-nieuwe.


Al die draadjes staan in verbinding met elkaar. Soms raken ze in de knoop of verstrikt. Ze breken of scheuren, staan onder spanning of hangen slap.Als ik bij organisaties en teams mag kijken naar de stand van zaken, duik ik eerst in deze wirwar van draadjes en verbindingen. Ze vormen een menselijk energienetwerk.


Ik noem dat onzichtbare netwerk ‘het weefsel’. Een voor het oog ‘onzichtbaar’ weefsel dat er altijd ís. Dat gevoed moet worden, onderhouden, opgeruimd, losgemaakt of juist opnieuw geweven. Je kunt het weefsel tussen mensen intuïtief voelen en als je een beetje oefent ook voor je zien. Iedereen voelt sfeer en energie: spanning, warmte, kou, ruimte en leegte.


De ervaringen en gevoelens die mensen delen over hun positie in het weefsel bieden informatie die je kunt duiden. Waar zijn de verbindingen goed, en waar verdienen ze aandacht en onderhoud? Waar kan de negatieve energie worden omgezet in positieve? Welke lijntjes mogen doorgeknipt? Waar is het weefsel te nauw geworden en mag er meer zuurstof bij? Hoe sterk zijn de verbindingen en waar stroomt het wel of juist niet?


Dat doe ik dus - het weefsel bestuderen door mensen te bevragen en te observeren. Op een zeker punt kan ik er ‘doorheen lopen’, dieper lezen en stukjes herstellen. Ik breng het geheel vervolgens in kaart en laat je het weefsel zelf zien. De huidige staat van het netwerk: de patronen, het vloeiende en levendige maar ook de blokkades en trauma’s. Het staat allemaal op de harde schijf van de groep en geeft vitale beelden van de stand van zaken.


Met die hervonden afdrukken en nieuwe indrukken kun je gaan werken. Ze zijn onderdeel van het collectief geheugen, waarin óók de mogelijkheden besloten liggen die helpend kunnen zijn bij het vormgeven van de toekomst.


Ontknopen om opnieuw te verbinden.

That's it.

 

Cultuur bestaat altijd tússen mensen. Mensen zijn voortdurend in beweging en veroorzaken zelf verandering. Elke verandering heeft impact. Cultuur is een tijdelijke landingsplaats temidden van veranderingen en systemen. De cultuur geeft handvatten en informatie over de betekenis die mensen en teams gezamenlijk aan zaken en gebeurtenissen geven. Het ontleden en begrijpen van cultuur is nodig om positieve veranderingen in gang te zetten. Inzicht en helderheid als basis voor verandering.

Meer weten over cultuur, verandering en het maken van nieuwe verbindingen? Ik help je graag verder.


115 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Liminaliteit

Comentarios


bottom of page