Een jaar of 20 geleden ging ik ongeveer drie keer per week uit. Op café. Met een groep vrienden. Daar was dan iedereen, of een deel van de groep, met of zonder extra anderen die zich aansloten. Jiskefet draaide op volle toeren destijds en De Drinkplaats - waar de dorstige dieren samenkwamen - vonden wij kennelijk een grappig begrip om op onze activiteiten te plakken. En zo ontstond de term, om het even welke kroeg we op dat moment kozen.
Dus we besteedden onze vrije tijd en ongeveer al ons geld bij De Drinkplaats. Waar we verkering zochten en kregen, waar relaties uitgingen, waar we klaagden over ons werk en ons te lage salaris. Waar we verjaardagen vierden, collega’s mee naartoe sleepten, optraden en ruzie maakten. Waar we verbonden. Met elkaar en met nieuwe dieren. We wisselden onze gedeelde avondjes in voor: nieuwe banen, verse gezinnen en huizen met tuinen. We kregen betere banen, begonnen onze eigen ondernemingen en hielden ons vooral op in: de pantry, de bedrijfskantine, het lunchtentje om de hoek bij kantoor, de nieuwe stamkroeg voor de vrijmibo met collega’s. Zoals dat gaat. Je werkend leven maakt ineens meer onderdeel uit van je sociale leven.
de wandelgang
De Drinkplaats maakte plaats voor sociale contacten en nieuwe vriendschappen met gelijkgestemde collega’s. Die ontmoet je bij Het Koffiezetapparaat. In de wandelgang. Tijdens beschuit met muisjes aan een bureau. Het teamuitje. Op het toilet, bij het handen wassen. Wat we missen nu we niet allemaal op kantoor zijn: de contacten die vallen onder Het Koffiezetapparaat. Een drinkplaats. Een plaats waar we dagelijks allemaal wel even langskomen. Om koffie te halen, ons eten in de gedeelde kantoorkoelkast te zetten, taart te eten met collega’s.
Een terloopse informele aangelegenheid die, blijkt nu, ook de lijm is voor onze samenwerkingen. Voor begrip en daarmee vertrouwen. Voor ontdekkingen en gemene delers: “oh, zit jouw dochter ook op die manege!”. Juist in de informele contacten is ruimte voor nieuwe ideeën, verbeteringen, creatie, gedachten over nieuwe rituelen. Ze scheppen vertrouwen door verbinding. Dat gebeurt niet achter de pc of de laptop wanneer we alleen zitten. Als we diep geconcentreerd met ons werk bezig zijn. Effectief willen zijn. Moeten produceren.
'Straks even een bakkie doen?' 'Oh leuk, daar ben ik ook geweest!' 'Janine heeft een meisje gekregen, en alles is goed.' 'Ik heb een leuk idee voor het team-uitje.' 'Jeetje, wat naar zeg.. Kan ik iets voor je doen?' 'Wij gaan broodjes halen, wil je ook wat?'
Door de hele anderhalvemeter-toestand (waar we vermoedelijk nog wel even mee te maken hebben) verliezen we belangrijke, dagelijkse contacten. Vitale, informele uitwisselingen en verbindingen die van cruciaal belang zijn voor samenwerking en weerstand bij tegenslag. We missen de ‘flauwekul’-gesprekjes waarin we ontdekken dat we niet zoveel van elkaar verschillen. Dat we dezelfde hobby delen. Of eenzelfde soort leed. We missen verbinding, gezien worden en het ontspannen informele contact dat zo bij werk hoort. We kunnen niet louter effectief zijn.
Verbonden blijven
Relaties en verbindingen zijn in tijden van crisis nog belangrijker. We hebben Zoom, Slack, Monday, Teams etc. om effectief te kunnen werken. Dat loopt wel. Maar hoe onderhouden we onze onderlinge relaties, onze vertrouwde verbindingen, het ‘team-gevoel’?
Laat er nou een oplossing zijn om die terloopse, informele contacten, op afstand, opnieuw vorm te geven. Zodat we in verbinding kunnen blijven. Online, laagdrempelig en kostenefficiënt. Mocht je hier meer over willen weten, neem dan contact met me op.
Cultuur bestaat altijd tússen mensen. Mensen zijn voortdurend in beweging en veroorzaken zelf verandering. Elke verandering heeft impact. Cultuur is een tijdelijke landingsplaats temidden van veranderingen en systemen. De huidige cultuur geeft handvatten en informatie over de betekenis die mensen en teams gezamenlijk aan zaken en gebeurtenissen geven. Het ontleden en begrijpen van cultuur is nodig om positieve veranderingen in gang te zetten. Inzicht en helderheid als basis voor verandering.
Meer weten over cultuur, verandering en het maken van nieuwe verbindingen? Ik help je graag verder.
Comments