top of page

masterclass

Teun voeten & Sanne witkamp

Symbolisch geweld, roofkapitalisme, grensoverschrijding & systemische ontwrichting

De wereld wordt steeds gecompliceerder. Een snoeihard neoliberaal klimaat sloopt mens en milieu en de overheid loopt vast in de ene crisis na de andere. Ondertussen floreert de georganiseerde misdaad als nooit tevoren. Grensoverschrijdende gevallen en het verhulde geweld in het bedrijfsleven nemen toe en komen steeds vaker naar buiten. 

 

Cultureel antropologen Sanne Witkamp en Teun Voeten geven een inspiratiecollege met een aansluitende interactieve workshop waarin ze hun kennis en ervaringen delen. Ze bekijken onder andere de verschillen en overeenkomsten tussen de overheid, de zakenwereld en de georganiseerde criminaliteit. Vaak vloeien die drie naadloos in elkaar over. Onderwereld en bovenwereld maken gebruik van soortgelijke machtsmiddelen en verhullende tactieken. 

 

Het bedrijfsleven maakt zich schuldig aan hetzelfde soort roofkapitalisme dat drugsondernemingen kenmerkt. De staat lijkt inmiddels steeds verder af te staan van de burgers. De grens tussen belasting betalen aan de staat en het beschermingsgeld dat criminele groepen eisen, lijkt soms flinterdun. Kan de staat iets leren van de efficiëntie van de georganiseerde misdaad? En hoe kan het bedrijfsleven zich humaner opstellen? Hoe beteugelen we organisaties die zich steeds meer gaan gedragen als onderdrukkers die gebruikmaken van symbolisch geweld?

 

Witkamp en Voeten spreken vanuit een (internationale) werkervaring van meer dan 30 jaar. 

 

Witkamp werkt ruim twintig jaar in het bedrijfsleven als zelfstandig corporate antropoloog, boardroom consultant en cultuuronderzoeker. Ze studeerde af op de impact van neoliberale hervormingen op de toegankelijkheid van de primaire gezondheidszorg in Chili (2001). De laatste jaren beslaat een groot deel van haar onderzoek en interventies: 'geweld, grenzeloosheid en onderdrukking op de werkvloer'. 

www.sannewitkamp.nl

 

Voeten is al dertig jaar oorlogsfotograaf. Als cultureel antropoloog is hij gepromoveerd op het Mexicaanse drugsgeweld. Hij onderzoekt wereldwijde trends op het gebied van internationale drugshandel, geweld en verslaving en het grensvlak van misdaad, terrorisme en bedrijfsleven. 

www.teunvoeten.com


Samen bieden ze boeiende en provocerende gezichtspunten die soms confronterend, maar altijd inspirerend zijn. 

Interesse in een dagvullend programma (incompany) of een lezing over het onderwerp?

Stuur dan een mail naar Sanne Witkamp: s.witkamp@gmail.com of bel 0619162399. 

We vertellen graag meer over de mogelijkheden en de inhoud. 

af57280b4a5ae2cd39c04f28c41182bbe7120a41.jpg.webp

dr. Teun voeten

Wouter Keuris Fotografie-17_pp_edited_ed

drs. Sanne witkamp 

44_Liberia_25_21.jpeg

Foto: Teun Voeten - Government Soldiers, Liberia 2003

mexico-violence-photo-15.jpeg

Foto: Teun Voeten - Ciudad Juárez, 2009

bottom of page